Filtrovaná káva je znovu v módě



Čím více na výběr měli lidé v oblasti kávy, tím více poznávali, že některé staré a osvědčené jistoty jsou prostě nejlepší. Jako třeba káva na filtr. Filtrovaná káva je způsob přípravy, kdy horká voda velmi pomalu protéká mletou kávou, která je umístěna ve filtru. Nejčastěji se používají filtry papírové, nebo kovové. Pokud bychom měli filtrovanou kávu srovnat s espressem, filtrovaná káva je o hodně jemnější a má čistší tóny. Rozpoznáte v ní také více aromat, tím, že není tak koncentrovaná a vy si můžete chuť kávy lépe vychutnat. Připravit takovou kávu doma není opravdu nic složitého. Budete potřebovat dripper.

kávový filtr

To je jednoduchá pomůcka, bez které kávu připravíte jen těžko. Je to takový nástavec, do kterého vložíte filtr, mletou kávu a přes něj přeléváte horkou vodu. Drippery mohou být z různých materiálů a mít různé tvary. Poté budete potřebovat papírový filtr, případně kovový filtr. Rychlovarnou konvici na uvaření horké vody a také kvalitní kávu. Káva na přípravu překapávané kávy by měla být čerstvě mletá. Měla by mít světlé nebo střední pražení, silně pražená kávová zrna se pro tento typ přípravy moc nehodí. Hodí se také jednoduché kávy, žádné kávové směsi. Ty si lépe vychutnáte třeba při přípravě espressa.

káva

A nezapomeňte, káva musí být čerstvá. Káva by se měla použít 7 – 30 dní po upražení, protože tehdy chutná nejlépe. Nekupujte jen náhodný pytlík někde v supermarketu. Na kvalitní kávu si zajděte do specializovaných pražíren, kde vám nabídnou jen to nejlepší. Nebo prozkoumejte e-shopy. Je jich spousta, které nabízí kvalitní kávu na filtr a navíc za ještě lepší ceny, než v kamenných prodejnách. Pokud si nejste jistí, jestli vám daná káva bude chutnat, vyzkoušejte nejprve malé balení. Každá káva chutná jinak a někdy je složité najít tu, kterou si zamilujete. Když vám zachutná, můžete si poté pořídit větší a výhodnější balení.